Obrada špaletni

Popravka ivica zidova kod prozora ili vrata oštećenih usled zamene stolarije.

Workers preparing to master removes old wooden windows in home renovation, energy efficiency concept

Obrada špaletni prilikom postavljanja novih prozora i vrata

Kada se završi skidanje stare, dotrajale alu i pvc stolarije i počinje sa ugradnjom nove stolarije ( PVC, aluminijum, drvo),  na red dolazi saniranje porušenih ivica otvora prozora ili vrata koje su prilikom skidanja prethodne stolarije. Korišćenjem gips kartonskih ploča dolazi se do najboljeg i najbržeg sistema obrade špaletni. Kada se uporedi sa klasičnim malterisanjem, procesom koji traje i po nedelju i više dana i ne tako zavidnom kvalitetu dolazi se do zaključka da su gips – karton ploče mnogo bolje rešenje. Pri njihovom korišćenju nije potreban pesak i cement, nema toliko prašine i prljavštine i sam postupak je mnogo brži i lakši. Gips je jedan od prirodnih i biološki ispravnih materijala koji ne šteti ljudskom zdravlju.

Kvalitetna obrada špaletni

Kvalitetna obrada špaletni je pipav  posao jer zahteva preciznost. Niko ne želi da mu ivice oko prozora budu krive ili da ne može da otvori prozor pod maksimalnim uglom ili da u slučaju popravke mehanizma za roletne ne može da otvori kutiju od roletni a da ne ošteti zid. 

Da bi dobili maksimalno prave ivice koristimo perforiranu aluminijumsku lajsnu koja ujedno ima ulogu i da ojača ugao na koji se stavlja.

Bitna stvar kod obrade špaletni je i spoj starog i novog materijala koji se ojačava bandaž trakom ili mrežicom.

Ne sme se zanemariti ni toplotna izolacija pa se sve rupe popunjavaju materijalima koji imaju dobra izolaciona svojstva kao što su: stiropor, stirodur, kamena i mineralna vuna, pur-pena…

Ovo sve radimo da bi imali odličnu energetsku efikasnost i izbegli pojavu buđi i kondenza na zidovima i plafonima.

Construction worker working with a hammer, destroying old brick walls
Scroll to Top