Gletovanje

GLETOVANJE je deo molerskih radova koji se odnosi na pripremu zidova i plafona za krečenje. Nanošenjem glet mase ili gletovanjem, saniraju se sve nepravilnosti i oštećenja na zidovima i plafonima. Na taj način se  dobijaju ravne površine spremne za bojenje. Dobro izgletovani zidovi su preduslov za kvalitetno krečenje.

gletovanje-zidova-beograd

Gletovanje zidova

Važno je pre gletovanja proceniti da li je potrebno skinuti staru boju i glet, kako bi se izbeglo da nakon završenog posla počne da otpada nova boja. Novo krečenje ne trpi previše slojevi gleta i boja na površinama, od prethodnih krečenja.

Za solidno ravnanje površine uobičajeno je potrebno »dve ruke« gletovanja. Nakon »prve ruke« gletovanja sledi šmirglanje, pa onda nanos drugog sloja glet mase ili »druga ruka« gletovanja.

 Za vrhunski kvalitet krečenja potrebno je više puta naneti glet masu, u praksi to znači tri, četiri ili više »ruka« gletovanja. Iako ovo u određenoj meri poskupljuje molerske radove, efekat koji se postigne je zaista vidno izuzetan.

Čak i manje neravnine na zidu je važno popraviti pre bojenja zato što se kasnije one uvek primete i narušavaju ceo utisak krečenja. Posebno danas kada se velika pažnja posvećuje rasveti u prostoru. Pod led osvetljenjem je teško sakriti mane na zidu ili plafonu.

Nakon gletovanja praktikujemo nanošenje podloge, prajmera, u jednom sloju zbog dodatnog učvršćivanja površina i boljeg vezivanja za  finalnu boju.

Gletovanje Beograd

Gletovanje je važno da vam rade profesionalci zato što profesionalno gletovanje znači da se sa što manje nanosa gleta dobiju ravni zidovi i plafoni.

Moleri koji nemaju dovoljno iskustva i znanja često se »muče« sa gletovanjem tj. gletuju više puta nego što je potrebno. Iako ćete i u ovom slučaju verovatno dobiti ravne zidove, imaćete dodatan trošak za gletovanje i ono što je veći problem, površine će biti opterećene nepotrebnim slojevima materijala. Posle više ovakvih neprofesionalnih krečenja brže se dolazi do situacije kada je potrebno skidati prethodne slojeve kako bi se uradilo novo krečenje.

Jednom dobro izgletovani zidovi kasnije se brže i lakše kreče.

Isto tako je i sa molerom. Kada jednom nađete dobrog molera znate da će svaki sledeći put kada odlučite da krečite vaš enterijer, sve ići brzo i lako.

moleraj-gletovanje

MOLER BEOGRAD u svojoj praksi ima klijente koji se češće odlučuju za promenu boje ili higijensko krečenje stanova, kuća ili poslovnog prostora, jer imaju nas kao svoje proverene molere. Kada znate da će krečenje vašeg prostora biti urađeno kako treba i kako smo se dogovorili, vama ostaje samo da odlučite u koju boju biste sada okrečili vaš prostor.

Scroll to Top